Työuupumus

Pitkäaikainen ylikuormitus töissä voi johtaa työuupumukseen. Usein työuupumus syntyy, kun työtilanne ylittää ihmisen voimavarat. Olennaista on kuormitusoireiden varhainen tunnistaminen ja työtilanteen keventäminen.

 Pitkäaikainen ylikuormitus, joko liiallisena työmääränä tai työn tavoitteiden ja organisoinnin epäselvyytenä voi johtaa työuupumukseen. Otollinen tilanne työuupumuksen kehittymiseen syntyy, kun työtilanne ylittää ihmisen voimavarat. Siihen voi lopulta yhdistyä myös masennus.

Haitallinen kuormitus on henkisestä paineesta ja väsymyksestä johtuva kokonaisvaltainen hälytystila. Kuormittava stressi kuluttaa ihmisen voimavaroja, aiheuttaa väsymystä ja herättää kielteisiä tunteita; jännitystä, huolta, ärtymystä, ahdistusta ja pelkoa. Jos nämä valtaavat liikaa alaa, myönteiset ajatukset ja tunteet katoavat huolten taakse.

Kuormituksen pitkittyessä ajatukset alkavat kiertää kehää, keskittymiskyky reistailee ja tuntuu vähitellen katoavan kokonaan. Asioita alkaa unohtua, päätöksenteko vaikeutuu, eikä töitäkään saa välttämättä etenemään. Muita psyykkisiä oireita ovat esimerkiksi kireys, jännittyneisyys ja lyhytpinnaisuus, unihäiriöt, oman ja läheisten terveyden ja harrastusten laiminlyönti, liikunnan väheneminen, lisääntynyt alkoholinkäyttö, mielialamuutokset ja näköalattomuus, motivaation puute.

Pitkittynyt kuormitus heikentää fyysistäkin terveyttä. Päänsäryt, silmäsäryt, kivuntunteet rinnan alla tai vatsan seudulla, huimaus, pahoinvointi, vatsaoireet ja tuntoherkkyyden muutokset ovat esimerkkejä stressioireilusta. Lihasjännityksestä voi tulla kroonisina kipuina ja jäykkyytenä ilmenevä tila.

Jos työstä tulee pitkittyneesti liian raskas taakka, arjessa selviytyminen heikkenee. Ylikuormitusta aiheuttaa paitsi työn määrä, myös työn laadulliset ominaisuudet kuten työnjaon tai tavoitteiden epäselvyys, tehtäviin nähden riittämätön tai epäsopiva ammattitaito, työyhteisössä liian tiheään toistuvat henkilöstön vaihtuvuus tai organisaatiomuutokset.