Työnohjaus

Työnohjauksen tavoitteena, niin yksilö kuin ryhmätyöohjauksessa, on käynnistää prosessi, joka samalla kun tutkii ohjattavien asenteita ja tapaa työskennellä, tuottaa myös hyvinvointia työn selkiytymisen kautta. Tämä auttaa jaksamaan nykyisissä työn muutospaineissa.

Prosessin alussa määritetään tavoitteet, usein aloitetaan perustehtävän kirkastamisella ja luodaan yhteinen tila ja kieli ohjattavien ja ohjaajan kesken.

Perustehtävän kautta haetaan kehittämistarpeita niin yksilön kuin ryhmän työskentelyyn, pyritään tunnistamaan niitä toimintatapoja jotka tukevat työn laadukasta toteuttamista sekä sellaisia toimintatapoja jotka vaikeuttavat työn tekemistä.

Näistä muodostetaan yhteinen näkemys ja valitaan ne työn tekemiseen vaikuttavat toimintatavat, joita joko halutaan vahvistaa tai halutaan tehdä erilailla.

Työnohjauksen prosessi on dynaaminen ja voi muuttua matkan varrella, samoin ohjattavien akuutit tarpeet, esim. haastavat asiakkaat tai työryhmän sisäiseen vuorovaikutukseen vaikuttavat tilanteet voivat ohjata yksittäisiä ohjauskertoja.

Onnistunut työnohjausprosessi edellyttää ohjaajalta kykyä vastata ohjattavien tarpeisiin sekä ohjattavilta sitoutumista yhteiseen prosessiin. Laadukas työnohjaus on kestoltaan juuri sen pituinen, kun ohjattavat siitä selkeästi hyötyvät. Ammattitaitoisella työnohjaajalla tulee olla rohkeutta ja viisautta arvioida prosessin kehittymistä säännöllisesti.

Työnohjaus on siihen osallistuvien työntekijöiden ammatillisen kasvun, laadukkaan työn ja hyvinvoinnin kehittämistä.